Grænsehandel – betaler det sig?

Vi hører om emnet igen og igen i medierne. Grænsehandel. Danskerne vælger at køre til vores sydlige grænse, og ligge pengene hos tyskerne, hvor varerne er billigere end herhjemme. Men hvorfor er det at vi kører hele vejen til Tyskland, for at lægge vores penge i butikker som Fleggaard og Otto Duborg, i stedet for at bruge pengene i danske butikker? De hele bunder i priserne. Man kan få de samme varer, og det er næppe lettere at starte bilen for at køre hele vejen til Tyskland, i stedet for det lokale supermarked.

Den danske økonomi er vidt forskellig fra den tyske. Vi har meget høje lønninger, sammenlignet med vores sydlige naboer. Samtidig skal en stor stat også finansieres igennem høje skatter og afgifter. Det har bl.a. resulteret i, at priserne i Danmark generelt er højere end i resten af verden. Også dem på fødevarer, slik og soadavand. Samtidig har vi mange punktafgifter, som rammer bestemte produktkategorier. I Tyskland opererer man ikke med samme afgifter, og derfor ser vi en generelt lavere pris på varer dernede. Specielt når det gælder chokolade, slik og mærkevaresodavand. Mange danskere har derfor vurderet, at det er billigere at køre til et andet land og handle ind stort, end at vælge mulighederne i lokalområdet. Men er det sådan det i virkeligheden forholder sig?

Ikke altid en god ide

Der er mange udgifter forbundet med transport, som man måske ikke altid får medregnet. Som udgangspunkt koster en kilometer i bil imellem 2 – 5 kr. Mange analyser tyder på, at man skal slæbe enorme mængder varer med hjem, før at det betaler sig at handle ved grænsen, hvis man bor i byer som Århus eller København. Bor man til gengæld tættere på den tyske grænse, kan det give god mening at handle dernede. Danske discountbutikker og supermarkeder konkurrerer hårdt på prisen her i Danmark. Derfor skal man vurdere om det virkelig giver mening at køre hele vejen til grænsen, hvis man bor forholdsvis langt væk.